Od kávovníkového stromu až po šálku kávy

Návod na prípravu chutnej šálky Cibetkovej kávy KOPI LUWAK

Kúp dobrú kávu!

Je ťažké urobiť dobrú kávu doma, ak nezačnete tým, že kúpite dobrú kávu. Cibetková káva Kopi Luwak nie je výnimkou. Prvým dôležitým faktorom je expirácia záruky. Je zrejmé, že určite chcete najčerstvejšiu kávu ako je možné, treba pripomenúť, že mletá káva stráca črstvosť rýchlekším tempom ako celé zrná. Druhým faktorom je miesto, kde si kúpiť kávu. Starostlivo venujte pozornosť kde sa predáva kvalitná káva a z kvalitného zdroja.

Dobrá káva je čerstvá káva, takže vaše rozhodnutie o kúpe správnej kávy musí byť založená na sviežosti. Prvá vec, ktorú treba mať na pamäti je, že káva je podliehajúce skaze, a expirácia vyprší rýchlejši, ak príde do kontaktu so vzduchom.

Príprava cibetkovej kávy

Vždy použite čerstvú čistú vodu!

Zloženie šálky kávy sa skladá z 99% vody, to znamená, že káva je len ochutená voda. Ak začnete s vodou, ktorá nechutí dobre možno očakávať, že vaša káva nebude chutiť príliš chutne. I voda z vodovodu, do ktorej sa pridáva chlór, i voda, kde ktorá obsahuje veľa minerálov, môže chuť kšálky kávy pokaziť. Takže najlepším riešením je použiť filtrovanú vodu. Je to najlepší spôsob, ako zlepšiť svoju šálku kávy.

Použite správny pomer káva – voda!

Ak je zlý pomer v oboch smeroch, ochutnáte ju, pravdepodobne sa Vám páčiť nebude. Prvým krokom k dosiahnutiu tejto rovnováhy je začať s vhodnou dávkou mletej kávy pre množstvo vody, ktorú budete používať. Použite štandardnú kávovú lopatku (približne rovnaká ako dve zarovnané polievkové lyžice) alebo 7 – 9 gramov na 170 ml vody.

Všetko, čo príde do cesty pri príprave musí byť čisté!

Káva je olejový produkt, a keď sa dôkladne nevyčistia zariadenia pre jej prípravu, tieto oleje môžu zatuchnúť a môžu vyvodzovať kyslú chuť kávy pri ďalšej príprave. Všetko, čo príde do kontaktu s kávou by mali byť čistené mydlom a teplou vodou, ak je to možné, po každom použití.

Bez cukru, bez smotany, bez mlieka!

Mlieko, smotana a cukor zničí chuť vašej Cibetkovej kávy Kopi Luwak. Dokonca aj keď dávate prednosť pravidelnému pitiu kávu s týmito zložkami, odporúčame vám, aby ste to nerobili, keď pijete Cibetkovú kávu Kopi Luwak. Ak si pridáte do šálky cibetkovej kávy nebude chutiť rovnako a tým si nebudete môcť vychutnať a ochutnať špeciálnu chuť Cibetkovej kávy kopi Luwak.

Nikdy neukladajte kávové zrná v chladničke!

Niektorí ľudia zvyknú kávové zrná ukladať v chladničke alebo mrazničke za predpokladu, že rovnako ako čokoľvek podliehajúce skaze, by malo byť v chlade alebo mraze. Avšak keď idete do dobrých kaviarní, nikdy neuvidíte kávové zrná uložené v mrazničke alebo chladničke. Faktom je, že zmena teploty spôsobí tzv. „kondenzáciu„ a tým pádom káva bude zvlhnutá, zatuchnutá, a zanikne prirodzená čerstvosť kávy. Ideálnym miestom na skladovanie kávy je vzduchotesná nádoba, v suchu, v tme a pri izbovej teplote.

Voda by mala byť teplá!

Optimálna teplota vody pre prípravu kávy je 200 ° F (95 ° C), plus alebo mínus 2%. Ak je voda príliš horúca, budete mať pocit, že káva chutí horko či sťahujúco. Ak je voda príliš chladná, zistíte, káva nechutná a neživá. Keď privedieš vodu do varu a nechajte ju krátko (asi 45 sekúnd) vychladnúť pred zaliatím kávy.

Použite vhodné nastavenie mletia!

Správny pomer káva – voda nestačí, hoci, čo sa extrahuje, sa počíta. Toto je riadené vzájomným pôsobením jemnosti mletia a ako dlho je pomletá káva v kontakte s vodou.
Ak káva je príliš jemne namletá budete – káva je väčšinou príliš horká, a taktiež môže zaniesť stroj, cez ktorý káva bude pretekať do šálky.

Nezohrievajte pripravenú a už raz uvarenú kávu!

Uvarená káva bude chutiť najlepšie pri uchovávaní pri teplote asi 80 ° C, pretože chemické zlúčeniny, ktoré robia kávu chuťovo výbornou sú najstabilnejšie pri tejto teplote. Najlepší spôsob, ako to dosiahnuť je preliať kávu do termosky. Vyhnite sa používaniu varnej dosky, pretože aj ďalšie teplo mení chuť a môže spôsobiť horkú chuť.